Standardutveckling · SIS/TK 301
Arbetsmiljöledningssystem
Nu startar arbetet med att uppdatera den första versionen av ISO 45001 "Ledningssystem för arbetsmiljö – Krav och vägledning". Utmaningar i arbetslivet som ny teknologi, förändringsledning och agilt arbetssätt är några av de frågor som diskuteras inför revideringen. Ta chansen och påverka innehållet i den nya versionen genom att delta i den svenska kommittén.
Genom att gå med i kommittén för arbetsmiljöledningssystem (SIS/TK 301) har du möjlighet att få inflytande på kommande standardkrav och ingå i nätverket med experter inom arbetsmiljöledning. Ett offensivt arbetsmiljöarbete är strategiskt viktigt för de flesta organisationer. Konkurrensfördelarna visar sig både vid upphandlingar, rekrytering av personal och i PR-sammanhang.
Kommittén för arbetsmiljöledningssystem är med och aktivt påverkar innehållet i framtida standarder, både nationellt och internationellt (ISO). Standarderna beskriver ledningssystem för arbetsmiljö med ett systematiskt angreppssätt för arbetsmiljöarbetet. Att använda dessa standarder gör det enklare att arbeta med frågorna tillsammans med andra ledningssystemsfrågor som kvalitet- och miljöledning.
Aktuellt
För närvarande är svenska experter engagerade i:
- Revidering av ISO 45001, Ledningssystem för arbetsmiljö – Krav och vägledning
Utveckling av:
- ISO 45008, Remote working
- ISO 45010, Menstruation, menstrual health and menopause in the workplace — Guidance
Dessutom pågår arbete gällande utveckling av:
- ISO/PAS 45007, Risks arising from climate change and climate action — Guidelines for organizations
- ISO 45009, Governance and leadership
Vill du påverka arbetet, delta i diskussionerna och hålla dig informerad? Då är du välkommen att kontakta Lorena Olivares, projektledare för SIS tekniska kommitté Arbetsmiljöledning. För lista över aktuella kommittédeltagare, se flik Deltagare nedan.
E-post: lorena.olivares@sis.se
Hör mer om standarden för arbetsmiljöledning
Mer information om kommitténs arbete:
Organisation 1 arbetsgrupper
SIS/TK 301/AG 01, Tolkningsfrågor ISO 45001
Deltagare 16 företag och organisationer
6D Sustainability AB, Olofstorp
Air Liquide Gas AB, Malmö
Alleima Tube AB, Sandviken
Arbetsmiljöverket, Solna
BAMS AB, Vallentuna
Bravida Sverige AB, Malmö
Bureau Veritas Certification Sverige AB, Göteborg
Ericsson AB (EAB), Stockholm
Landsorganisationen i Sverige LO, Stockholm
NCC Sverige AB, Solna
RISE Research Institutes of Sweden AB, Borås
Sandvik Machining Solutions AB, Gimo
Scania CV AB, Södertälje
Sveriges ArbetsmiljöSpecialister SAM, Vega
Unionen, Stockholm
Vattenfall AB Heat Nordic, Stockholm
Visa fler
Visa färre
Internationellt deltagande
11 internationella kommittéer
ISO/TC 283, Occupational health and safety management
ISO/TC 283/TG 4, Emerging themes in OH&S management
ISO/TC 283/TG 6, Preliminary work for future revision of 45001
ISO/TC 283/WG 10, Menstrual and menopause health
ISO/TC 283/WG 3, Implementation
ISO/TC 283/WG 4, Performance evaluation
ISO/TC 283/WG 5, Infectious disease
ISO/TC 283/WG 6, Revision of ISO 45001
ISO/TC 283/WG 7, Climate change
ISO/TC 283/WG 8, Remote working
ISO/TC 283/WG 9, Governance and leadership
Visa fler
Visa färre
Finansiering
Arbetet styrs och finansieras av de organisationer som deltar i kommittén. Projektavgiften beror på arbetsform och omfattning, samt antal deltagare.
Läs mer Vill du delta?
Påverka nationellt och internationellt
Kommittén skapar ett forum för svenskt agerande inom ISOs kommitté för arbetsmiljöledning, ISO/TC 283, som har utarbetat den första internationella standarden kring arbetsmiljöledning (ISO 45001). Den publicerades i början av 2018 och ersätter OSHAS 18001 och får därmed stor inverkan på arbetsmiljöarbetet internationellt.
Läs mer om övergången till den nya standarden på hemsidan för den internationella kommittén som ansvarat för framtagningen.
Nya internationella arbeten som pågår är en vägledning för små och medelstora organisationer att införa ISO 45001 i verksamheten. Denna vägledning kommer att publiceras i form av en handbok. Det pågår även ett arbete med en standard för Physological health and safety in the workplace (ISO 45003). Sverige deltar aktivt i båda dessa projekt.
Tidigare har kommitteen aktivt medverkat i OHSAS Project Group. Dessutom har kommittéen ansvarat för en partsammansatt tolkningsgrupp som hjälper användare av standarder att klargöra text eller krav i standarden som behöver förtydligas. Den senare är nu vilande i avvaktan på den nya ISO-standarden.
Deltagarna i kommitteen har tidigare utvecklat en svensk nationell standard, "Arbetsmiljöindikatorer - Vägledning och exempel", som ger stöd till svenska organisationer att använda indikatorer för att följa upp arbetsmiljöprestandan. De utvecklade standarderna sätter inte några nivåer eller prestandakriterier för verksamheter eller produkter. Istället utgår de ifrån filosofin att förbättrad ledning av verksamheten är det bästa sättet att förbättra arbetsmiljöprestandan för organisationer och deras produkter.
Ett värdefullt arbete
I kommittén samlas expertkunskap genom representanter från t.ex. tjänsteorganisationer och tillverkande organisationer (stora såväl som små) inom privat och offentlig sektor, beslutsfattare och intresseorganisationer. Standardiseringsarbetet ger deltagarna djupare insikt om standardernas krav och hur man resonerar kring dessa, vilket underlättar vid diskussion med olika parter inom branschen. Deltagarna är samtidigt med och påverkar framtidens standarder, vilket leder till nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamheten.
Vill du vara med i kommittén?
Du är välkommen att delta i SIS tekniska kommitté för Arbetsmiljöledningssystem. Kanske jobbar du idag inom privat eller offentlig sektor, som beslutsfattare eller på en intresseorganisation. Om du är intresserad av att delta, kan du kontakta oss så berättar vi mer om arbetet.
Material från tidigare webbinarier/informationsmöten
Ämnesområden
Ledningssystem (04)
Ledningssystem för arbetsmiljö (04.030)